Ennakkokutsu: aineettoman kulttuuriperinnön seminaari 15.12 Kulttuuritalolla

29.10.2014

Museovirasto järjestää maanantaina 15.12 klo 13-16 kaikille avoimen Aineettoman kulttuuriperinnön seminaarin Kulttuuritalolla Helsingissä. Seminaarissa on tarjolla laaja kattaus aineetonta kulttuuriperintöä niin sen osa-alueiden kuin tutkimuksen, tallentamisen ja koulutuksenkin osalta. Lisäksi seminaarissa käsitellään Unescon yleissopimusta aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta, juuri ilmestynyttä verrokkiselvitystä sekä meneillään olevaa toimeenpanoprosessin valmistelua.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on antanut Museovirastolle tehtäväksi Unescon aineettoman kulttuuriperinnön yleissopimuksen toimeenpanon valmistelun. Museovirasto luovuttaa keväällä 2015 opetus- ja kulttuuriministeriölle esityksen siitä, kuinka sopimusta olisi tarkoituksenmukaisinta toteuttaa Suomessa. Valmistelutyötä tehdään yhteistyössä ministeriön, asiantuntijoiden ja sidosryhmien kanssa. Seminaari on osa toimeenpanon valmistelua.

Varsinainen kutsu, seminaarin tarkempi ohjelma sekä ilmoittautumisohjeet lähetetään marraskuun aikana.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Suomi hyväksyi Unescon yleissopimuksen aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta vuonna 2013. Opetus- ja kulttuuriministeriö on antanut Museovirastolle tehtäväksi yleissopimuksen toimeenpanon valmistelun. Museovirasto luovuttaa keväällä 2015 opetus- ja kulttuuriministeriölle esityksen siitä, kuinka sopimusta olisi tarkoituksenmukaisinta toteuttaa Suomessa. Valmistelutyötä tehdään yhteistyössä ministeriön, asiantuntijoiden ja sidosryhmien kanssa.

Aineeton kulttuuriperintö voi olla suullista perinnettä, esittävää taidetta, sosiaalisen elämän käytäntöjä, rituaaleja ja juhlamenoja. Se voi myös olla myös ilmaisuja, käytäntöjä, tietoja ja taitoja tai välineitä, esineitä sekä näihin liittyviä paikkoja. Aineettoman kulttuuriperinnön vaalimisen ja siihen liittyvän yleissopimuksen tavoitteena on tukea aineettoman kulttuuriperinnön ilmenemismuotojen säilymistä elinvoimaisina.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on asettanut nelivuotiskaudeksi asiantuntijaryhmän, joka toimii aineettoman kulttuuriperinnön sopimuksen toimeenpanon tukena ja asiantuntijana aineetonta kulttuuriperintöä koskevissa kysymyksissä sekä ohjaavana toimielimenä, kun etsitään Suomen kannalta sopivinta toimintamallia.

Kansainvälinen verrokkiselvitys tuo esiin aiheen moninaisuutta

Kulttuuripoliittisen tutkimuksen edistämissäätiö Cupore toimii valmisteluvaiheessa kumppanina tutkimuksen osalta. Yhteistyön ensimmäinen osio on juuri ilmestynyt selvitys "Aineeton kulttuuriperintö. Esimerkkejä Unescon 2003 yleissopimuksen toteuttamisesta verrokkimaissa". Verrokkiselvitys on laaja katsaus Unescon sopimuksen toteuttamiseen 15 eri maassa. Lisäksi esitellään Unescon aineettomiin kulttuuriperinnön luetteloihin nousseita kohteita eri maista. Näin pyritään löytämään tiekarttaa Suomen toimintamallille aineettoman kulttuuriperinnön yleissopimuksen toimeenpanemiseksi ja laajemminkin aineettoman kulttuuriperinnön vaalimiseksi.

Lisätietoa:

Aineeton kulttuuriperintö. Esimerkkejä Unescon 2003 yleissopimuksen toteuttamisesta verrokkimaissahttp://www.cupore.fi/verkkojulkaisut_24.php

Aineettoman kulttuuriperinnön asiantuntijaryhmä asetettu
http://www.minedu.fi/OPM/Tiedotteet/2014/09/kulttuuriperinto.html?lang=fi

Museoviraston sivut aineettomasta kulttuuriperinnöstä
http://www.nba.fi/fi/ajankohtaista/kansainvalinen_toiminta/kansainvalisia_sopimuksia/aineeton-kulttuuriperinto