Räätälit suutarinopissa
Teksti Kristina Vuorjoki, Kuvat Tapio Rantanen
Bootmaker John Lobb’n kenkäkauppaa sanotaan maailman kauneimmaksi kaupaksi. Syynä on julkisivun upea puupanelointi ja sisätilojen tiivis tunnelma. Siellä myös valmistetaan asiakkaan tilaamat kengät käsin.
Helsingin vaatturit ry. teki lokakuussa retken Lontooseen. Ohjelmassa oli tietenkin tutustuminen Savile Roadiin ja sen kuuluisiin vaatturiliikkeisiin. Matkan kohokohdaksi muodostui kuitenkin John Lobb’n kenkäkauppa.
Liikkeen perustanut John Lobb oli kotoisin Cornwallista. Vammautuneesta maalaispojasta tuli taitava suutari. Hän voitti kuningatar Victorian aikakaudella kansainvälisessä näyttelyssä kultaisen palkinnon ja hänestä tuli Walesin prinssi Edwardin kuninkaallinen hovihankkija.
Liike toimii St. James Street numero 9:ssä. Samoissa tiloissa Lord Byronilla oli aikoinaan poikamiesasuntonsa. Lobb’n kenkiä saa myös Pariisista ja New Yorkista. Pari kertaa vuodessa liikkeen sovittaja ottaa tilauksia vastaan Hongkongissa.
Kengät valmistetaan käsin asiakkaan mittojen ja toiveiden mukaan. Asiakkaina on kuninkaallisia ja kuuluisuuksia ympäri maailman. Liikkeen katutaso huokuu perinteitä, ylellisyyttä, ammattitaitoa ja ylpeyttä osaamisesta. Näimme vitriineissä kenkiä, jotka ovat lahjoitettu valmistajalle takaisin. Ne olivat upeita luomuksia, joissa käyttö ja kulutus näkyvät, mutta laatu säilyy.
Laatu syntyy tiimityönä
Jalkineiden valmistusprosessi on usean erikoistuneen ammattilaisen yhteistyötä. Sen ansioista asiakas saa itselleen sopivat, voisi sanoa taideteokset jalkoihinsa.Kun asiakas tulee liikkeeseen, hänen kanssaan keskustellaan malleista ja katsotaan nahkoja. Sitten hänen jalkansa mitataan ja tarkastellaan perinpohjaisesti. Mittojen lisäksi sovittaja (fitter) huomioi jalkojen erityispiirteet.
Mitat ja muut merkinnät siirtyvät tämän jälkeen lestin tekijälle (last-maker), joka valmistaa lestit saamiensa tietojen perusteella. Lestit valmistetaan puupölkystä ja niitä säilytetään Lobb’n kellarikerroksessa. Lestivarasto näytti luukellarilta. Alun perin lestit oli varastoitu aakkosjärjestykseen, nykyään ne ovat numeroituja. Näimme mm. lady Dianan, Duke Ellingtonin ja Frank Sinatran lestit.
Nahan tuntija, erikoisen nimityksen clicker (naksuttelija) saanut ammattimies leikkaa kahdeksan kappaletta, jotka kengän yläosaan tarvitaan. Hänen ammattitaitonsa takaa sen, että nahan ominaisuudet pääsevät oikeuksiinsa.
Sulkija (closer) yhdistää palat. Hän huolehtii ompelusta, vuorista, jäykistämisestä ja antaa lopullisen muodon kengälle, jonka hän kokoaa lestin päälle.
Kun yläpuoli on valmis, kenkä siirtyy valmistajalle (maker ), joka tekee pohjan ja kannan.
Valmistajat eivät yleensä työskentele Lobb’n tiloissa vaan he tekevät työn kotonaan, omissa työhuoneissaan. Pohja ommellaan parhaimmasta englantilaisesta nahasta. Valmistaja osaa kertoa tarkasti, montako ommelta hän on tarvinnut kiinnittääkseen anturan kengän yläosaan. Kanta naulataan kerroksittaisista nahkapaloista kiinni pohjaan. Kun pohjat ja kengän pienet yksityiskohdat, kuten sisäpohja ja nauhoituksen reiät on tehty, hoitaa kiillottaja (polisher) kenkien viimeistelyn.
Kiireettömien kannoilla
Lontoossa on useita taideteollisuusalan opinahjoja ja niistä tulee Lobbille usein kyselyjä harjoittelupaikoista. Yleensä harjoittelijat viipyvät vain pari viikkoa, koska koko prosessin hallintaa ei pysty omaksumaan nopeasti ja monienkaan kärsivällisyys ei riitä.
Esittelijämme kertoi, että kenkien saaminen tilauksesta toimitukseen kestää noin vuoden. Ensimmäisen kenkätilauksen jälkeen uusien tilaus käy huomattavasti nopeammin, koska lestiä ei tarvitse tehdä uudelleen.
Mutta silti prosessi kestää useamman kuukauden. Se sisältää rakkautta, huolehtimista ja tarkkaavaisuutta, ja niiden seurauksena on syntynyt uniikki yksilöllinen mestariteos. Ei siis ihme, että perheyhtiö toimii edelleen Englannin kuningattaren ja hänen perheensä hovihankkijana.