Kuna-intiaanien molat ihastuttavat räiskyvillä väreillään

Teksti Laura Voipio ja kuvat Eero Voipio

Väli-Amerikassa sijaitseva Panama on rikas sekoitus nykypäivän pilvenpiirtäjiä, intiaanien satoja vuosia vanhoja perinteitä ja luonnon monimuotoisuutta uhkuvia sademetsiä. Panamasta moni tietää kanaalin, pääkaupunki Panama Cityn sekä valkohiekkaiset palmurannat – me käsityönopettajat tunnemme myös mola-kirjonnan.

Mola-kirjonta on Panaman pohjoisosissa asuvien Kuna-intiaanien perinnekäsityötä. Perinteisesti intiaaninaiset ovat valmistaneet mola-töitä koristellakseen traditionaaliseen asuun kuuluvan paitansa. Nykyisin Panama Cityn kaduilla ja käsityöläismarkkinoilla näkee paljon myös mola-tekniikalla valmistettuja sisustustekstiilejä, laukkuja sekä muita pientavaroita, joita kaupunkiin matkustaneet Kuna-intiaanit kauppaavat turisteille.

Näissä lähinnä matkailijoille suunnatuissa tuotteissa laatuerot ovat huimat. Ensi alkuun asiaan vihkiytymättömälle turistille esitellään harvaan pisteltyjä ja kiireellä kirjottuja töitä, jotka eivät tee ollenkaan oikeutta tälle hienolle ja vaativalle kirjontatekniikalle. Itse kuitenkin huomasin, että tovin jutustelun jälkeen myyjät hoksasivat tämän reppureissaajan ymmärtävän mola-tekniikan päälle perusturistia paremmin. Sen jälkeen esittelyyn nostettiinkin tiskin alta mitä upeimpia, pieteetillä ja ammattitaidolla valmistettuja mola-luomuksia. Niiden korkealuokkaisuus ja ilmaisuvoimaisuus tekivät minuun niin suuren vaikutuksen, että kyllähän niitä oli ihan pakko hankkia kotiin viemisiksi – ja nyt ei puhuta enää muutamista! 

 

Saariston vaikeakulkuisuus suojelee ylikansoittumiselta

Kuna-intiaaneilla on Panamassa kolme autonomista aluetta, joilla suurin osa heimon noin 50 000 jäsenestä asuu. Itsehallintoalueista ehkä tunnetuin on Panaman pohjoisrannikolla sijaitseva Kuna Yala. Pitkälti autonomisten alueidensa vuoksi Kuna-intiaanit ovat onnistuneet säilyttämään oman kielensä, tapansa ja kulttuurinsa monia muita heimoja paremmin. Itsehallintoalueiden lisäksi Kuna-intiaaneja asuu toki paljon myös Panaman muilla alueilla. Etenkin Panama City on heille tärkeä kaupankäynnin keskus, minkä vuoksi kaupungin vilinässä perinteisiin intiaaniasuihin sonnustautuneisiin kulkijoihin törmää usein.

Kuna Yalan turisteille tutuin osa, San Blasin saaristo, koostuu lähes 400 paratiisimaisesta saaresta. Monilla niistä asuu vakituisesti pieniä Kuna-yhteisöjä, jotka elävät hyvin omavaraisesti. Kulkuyhteydet saaristoon ovat venekuljetusten ja lentoreittien varassa, minkä vuoksi useat saaret ovat yhä melko koskemattomia. Alueen vaikeakulkuisuus on suojellut sitä ylikansoittumiselta. Aina välillä saarille eksyy kuitenkin turisteja, joille paikallisväestö esittelee mielellään mola-töitään. Niiden myynnistä perheet saavat lisätienestiä, jota tarvitaan muun muassa polttoaineen ja tuontitavaroiden ostamiseen.

 

Mola-kirjonta on tarkkuutta vaativaa alikeompelua

Mola-kirjonta on omanlaistaan alikeompelua, joka on periaatteessa meille kaikille tuttu tekniikka jo käsityöntunneilta. Tavalliseen alikeompeluun verrattuna mola-kirjonta on kuitenkin astetta haastavampaa, sillä siinä päällekkäin asetellaan kahden kankaan sijasta lukuisia kangaskerroksia. Hienoimmissa mola-töissä erivärisiä kangaskerroksia saattaa olla jopa kymmenkunta. Ideana on, että kangaspinoon leikataan kerroksittain aukkoja, jolloin eriväriset kankaat paljastuvat toistensa alta. Samalla työhön muodostuu haluttuja kuvioita.

Tekniikassa siis ikään kuin "kaivaudutaan" halutunväriseen kerrokseen saakka, jonka jälkeen ylempien kangaskerrosten reunat käännetään ja siististään ommellen, pienen pienin pistoin. Valmiissa työssä tuhansilla ja taas tuhansilla pikkupistoilla käännetyt reunat rajaavat alta paljastuvia erivärisiä kuvioita, mutta ei siinä vielä kaikki: Alikeompeluosuuuden jälkeen työtä jatketaan usein päällikeompelulla ja pistokirjonnalla. Tästä voi helposti ynnätä, että ammattitaidolla toteutetun mola-työn valmistukseen kuluu helposti viikkoja – jopa kuukausia.
 


"Tekniikassa "kaivaudutaan" halutunväriseen kerrokseen saakka, jonka jälkeen ylempien kangaskerrosten reunat käännetään ja siististään ommellen, pienen pienin pistoin. "


Ja laadukkaat molathan ommellaan aina käsin! Käsityöläismarkkinoilla törmää kyllä myös koneella ommeltuihin tekstiileihin, jotka ovat kuitenkin sitä mola-töiden pohjasakkaa. Niitä ostavat vain kaikkein hölmöimmät turistit. Myös myyjät muistavat aina mainostaa, että käsin työskennellessä aikaa tosiaan kuluu runsaasti. Markkinoilla huudellaankin jatkuvasti: ”A mano, a mano” eli käsin tehtyä laatutyötä tarjolla. Onkin hienoa, että Panamassa perinteistä käsityötä todella vielä arvostetaan!

 

Puuvillakankaista valmistetut molat hehkuvat kirkkaissa väreissä

Mola-kirjonnassa käytetään perinteisesti yksivärisiä puuvillakankaita. Nykypäivänä käytettävien kangaslaatujen kirjo on kyllä laajempi, sillä se riippuu ihan saatavilla olevista materiaaleista: Mola-töissä kun käsittääkseni käytetään tänä päivänä paljon kierrätysmateriaaleja. Monesti työn pohjaväri on tumma ja hillitty, kun taas kuviot voivat olla hyvinkin kirkkaita ja räiskyviä.
 

"Ja laadukkaat molathan ommellaan aina käsin! "


Kuvioaiheissa kestosuosikkeja ovat kasvit ja eläimet, joita kuvataan melko abstraktilla tavalla. Sen lisäksi mola-töissä esiintyy usein myös esimerkiksi jumalia ja ihmishahmoja. Kaikkein vanhimmat ja perinteisimmät kuvioaiheet ovat geometrisiä. Nykyään mola-töihin on ilmestynyt myös moderneja kuvioaiheita. En ihmettelisi ollenkaan, vaikka tänä päivänä vastaan tulisi Applen logolla koristeltu mola – iMola! Ja Angry Birds -hahmothan sopisivat mola-töihin mitä mainioimmin, joten eiköhän niitäkin ole jo tuotannossa!

Käytettyihin kuvioihin liittyy runsaasti uskomuksia ja tarinoita, jotka ovat ainakin itselleni se kaikkein kiehtovin osa mola-kirjontaa. Ainakin Panama Cityn käsityöläismarkkinoilla myyjät kertoivat mielellään töiden taustalla olevasta mytologiasta. Kannustankin kaikkia Panamassa vierailevia heittäytymään juttusille intiaanikäsityöläisten kanssa. Heidän kertomustensa kautta mola-tekniikan takaa paljastuu aivan uusi, tarunhohtoinen maailma!

Perinteiseen Kuna-intiaanien asuun pukeutunut käsityöläisnainen myy mola-töitään Panama Cityn kadulla.
Panaman pohjoisosissa sijaitsevilla San Blasin paratiisisaarilla eletään yhä kuin sata vuotta sitten.
”Arcoiris” eli Sateenkaari on yksi vanhimmista mola-malleista. Tätä työtä katsellessa sitä vaan miettii, että montakohan pienenpientä pistoa sen ompelemiseen on vaadittu – ja entä ne työtunnit!