Kolumni 2/17
Käsityöharrastajia bongaamassa
Astun Lontoon maanalaiseen, hyppään asemalle saapuvaan junaan ja istahdan, jos vaunussa vain on tilaa. Sitten otan neuletyön esiin ja matka-aika hurahtaa kuin siivillä. Bonuksena voi nauttia kanssamatkustajien uteliaista katseista ja siitä, miten taitavasti he yrittävät katsoa huomaamattomasti. Lontoolainenhan ei tuijota tai puhuttele muita matkaajia maanalaisessa kuin pakon edessä. Vaikka käsityöharrastus Briteissä voi hyvin, Lontoon ihmismassoissa neulojia näkee paljon vähemmän kuin Helsingissä. Käsityöharrastus myös ehkä jakautuu useampiin eri tekniikoihin ja julkineulonta on siksi Suomea harvinaisempaa. Toisaalta Suomessa on melkein aina tilaa neuloa, ruuhkabussissakin.
Viime viikolla kuitenkin törmäsin käsityöharrastajaan aika epätodennäköisessä tilanteessa ja ilahduin kovasti: koko metrolinjan liikenne pysähtyi sähkövian vuoksi aamuruuhkassa ja kun pysähdys vain tuntui pitkittyvän, vieressäni seisova nainen kaivoi tyynesti laukustaan virkkuukoukun, kerän lankaa ja alkoi virkata. Kun kerran sähkövialle ja odottelulle ei voi tehdä mitään ja töistä myöhästyminen on varmaa, pysyvät hermot paljon paremmin kurissa, jos on tekemistä! Tästä esimerkistä sain myös ahaa-elämyksen, ruuhkassa paras käsityötekniikka on ehdottomasti virkkaaminen, se vie paljon vähemmän tilaa kuin neulominen tai neulaaminen kinnasneulalla.
Mutta missä sitten tavata muita käsityöharrastajia suurkaupungissa, jossa ei tunne juuri ketään? Tässä kohtaa hienosti apuun tulevat erilaiset sosiaalisen median sovellukset, jotka kokoavat ihmiset vaivattomasti yhteen ja ovat kuin luotuja tietojen ja taitojen jakamista varten. Lontoossa asuu niin paljon ihmisiä, että erikoisempiinkin harrastusryhmiin riittää osallistujia. Meetup (http://www.meetup.com) on mahtava alusta, jonka kautta eri asioista kiinnostuneet ihmiset voivat tavata ja tehdä asioita yhdessä. Tapaamisten aihepiirit vaihtelevat neulonnasta ja ompelusta erilaisiin liikuntamuotoihin ja kielten opiskeluun. Jos tapaamisissa on ohjausta tai opetusta, niissä on useimmiten pieni osallistumismaksu. Meetup toimii myös Suomessa, mutta tapahtumat painottuvat lähinnä teknologia-alalle. Käyttäjäkunnaltaan pienempi Funzing (http://uk.funzing.com) on samantyyppinen sovellus kuin Meetup, mutta se on erikoistunut enemmän juuri erilaisten taitojen ohjattuun opettamiseen.
Vaikkei tällaisissa tapaamisissa tai kursseilla ehkä ihan sydänystäviä saakaan, ovat osallistujat kiinnostuneita oppimaan uusia asioita ja tapaamaan uusia ihmisiä eli keskustelunaiheita kyllä riittää. Lisäksi harrastajilla on alasta riippumatta käytössään salainen ase eli ystävällisyys ja uteliaisuus muita samanmielisiä harrastajia kohtaan. Keskustelun aloittaminen on helppoa, jos tietää, että toinenkin on kiinnostunut samasta asiasta, oli se sitten virkkaaminen, ompelu, pienpanimo-oluet tai vaikkapa elokuvat.
Elina
Elina Urmas on valmistunut tekstiilityönopettajaksi Helsingin yliopistosta vuonna 2008, asuu Lontoossa, työskentelee media-alan yrityksessä ja on innostunut päivävaelluksista Englannin maaseudulla. Neuletyö kulkee mukana aina ja nyt kirjoitushetkellä puikoilla on alpakkaa.