Hurahda blogeihin!

Teksti: Helka Lehti

Blogi on verkkosivu, johon yksilö tai yhteisö tuottaa (enemmän tai vähemmän) säännöllisesti sisältöä, jota muut käyttäjät voivat kommentoida. Sisältö voi olla tekstin lisäksi kuvia, videokuvaa tai ääntä ja se on aikajärjestyksessä niin, että yleensä uudet tekstit ilmestyvät sivun yläreunaan ja vanhat tekstit säilyvät arkistossa muuttumattomina. Sisältö on yleensä myös luokiteltu aiheen mukaan.

Blogeja on hyvin monenlaisia: ne voivat olla päiväkirjan omaisia kuvauksia henkilön elämästä tai matkasta, tai keskittyä tiettyyn aihepiiriin kuten vaikka ruokaresepteihin tai muotiin. Blogitekniikalla voi myös helposti toteuttaa yrityksen tai yhteisön verkkosivun, joka näyttää ulkoisesti tavalliselta nettisivulta.

 

Blogi opetuksessa

Blogia voi hyödyntää opetuksessa monella tavalla. Blogisivusto voi toimia kurssin, luokan tai ryhmän yhteisenä verkkosivuna, jonne opettaja päivittää oppimateriaalia, linkkejä ja tehtäviä. Oppilaat voivat kommentoida blogiin ja opettaja voi vastata samalla kertaa koko ryhmälle. Blogi voi myös toimia alustana laajemmallekin keskustelulle ja yhteistyölle. Vanhemmat oppilaat voivat myös itse pitää oppimispäiväkirjan omaista blogia, jota opettaja, vanhemmat ja opiskelutoverit voivat seurata ja kommentoida. Internetistä löytyy lukemattomia käsityö- ja muotiaiheisia blogeja, jotka voivat toimia ideoiden, tiedon ja oppimateriaalin lähteenä käsityöprosessissa.

Käsityönopetuksessa blogi toimii luontevimmallaan tehtyjen tuotteiden julkaisukanavana. Näin oppilas voi motivoitua tuotteen tekemiseen, kun valmis tuote saavuttaa laajemman yleisön ja samalla opettaja voi tarjota ideoita muille käsityöntekijöille. Tällaista blogia pitää Porin Kaarisillan yhtenäiskoulun käsityönopettaja Auli Jäntti, joka kertoi Tekstiiliopettajalle käsityöbloggaamisesta. Aulin blogi löytyy osoitteesta kaarisillankasityo.blogspot.com.

 

MITEN INNOSTUIT BLOGGAAMAAN?

Olen seurannut blogeja ihan alusta asti passiivisesti. Oikeastaan innostuin, kun siskoni teki blogin ja sanoi, että se oli helppoa. Tein ensin oman henkilökohtaisen harjoittelublogin ja sitten perustin koulublogin lokakuun 2010 alussa. Haluan, että koulublogi on yksinkertainen ja selkeä, eikä siinä tarvitse olla paljon tekstiä. Olen välttänyt blogissa suuria pedagogisia pohdintoja, jotta myös oppilaat ja vanhemmat tykkäävät lukea sitä.

VAATIIKO BLOGGAUS ERITYISTAITOJA?

Ei kummempia: ihan normaalit taidot mitä jokaisella on, joka käyttää nettiä ja osaa laittaa kuvat koneelle.  Erityistä kameraakaan ei tarvita, itse olen pärjännyt tavallisella digipokkarilla. Nyt muutaman kuukauden bloggaamisen jälkeen olen alkanut kaivata kuvankäsittelytaitoja ja olenkin suunnitellut, että aiheeseen sopiva kuvankäsittelykurssi olisi paikallaan.

VIEKÖ BLOGIN PITÄMINEN PALJON AIKAA?

Yllättävän vähän. Pääsääntöisesti kirjoitan blogia työpäivän aikana, usein jo aamulla ennen tuntien alkua. Pistän Bloggeriin kuvan ja kirjoitan siihen jotakin, se on aika yksinkertaista. Joskus kun minulla on aikaa ja inspiraatiota, olen kirjoittanut blogitekstejä ”varastoon” julkaistavaksi kiireisempänä päivänä.

KUINKA PALJON BLOGILLASI ON LUKIJOITA?

Blogin liittäminen Suuri Käsityö -lehden blogilistalle lisäsi blogin lukijoita, tilastojen mukaan blogia lukee päivittäin 100-200 ihmistä.

MITÄ HYÖTYÄ BLOGGAAMISESTA ON?

Ainakin se on inspiroinut minua ja palaute on tuntunut kivalta. Jään eläkkeelle kuuden vuoden kuluttua ja olen innoissani siitä, että tähän uran loppuun tuli tällainen uusi juttu, vähän kuin piristysruiske. On haaste uskaltaa julkaista oma työnsä kaikkien silmien edessä. Ei kehtaa tehdä ja teettää samanlaisia töitä koko ajan! Blogissa on oivia tilaisuuksia tuoda esille tämän oppiaineen hienoja puolia, esimerkiksi pitkäjänteisten ja vaativien töiden merkitystä oppilaiden kokonaisvaltaiselle kehitykselle. Uskon, että blogin pitäminen nostaa oppiaineen profiilia. Lisäksi esimerkiksi Satakunnan tekstiiliopettajien blogin perustaminen oli helppoa, kun oli jo yhden blogin kanssa harjoitellut.

MITEN VALITSET BLOGISSA ESITELTÄVÄT TYÖT?

Olen ajatellut, että bloggauksessa pitää olla rehellinen, että ei pelkästään julkaise niitä ns. kympin töitä. En halua luoda Kaarisillan koulun blogista mitään liian kiiltokuvamaista käsitystä käsityönopetuksesta.

MITEN OPPILAAT OVAT SUHTAUTUNEET BLOGIIN?

Oppilaat ovat olleet ylpeitä julkaistuista kuvista ja kertoneet, että ovat näyttäneet töitään kotonaan, sukulaisilleen ja naapureilleen. Muutama sellainenkin oppilas, joka ei aina onnistu, on ollut tosi innoissaan siitä, kun työtä on kehuttu blogin palautteessa.

ENTÄ VANHEMMAT?

En ole saanut heiltä suoraa palautetta, mutta oppilaat ovat kertoneet, että joidenkin äidit käyvät joka päivä lukemassa blogia. Valinnaisaineillassa on kyllä hienoa sanoa vanhemmille, että käykää katsomassa blogista, mitä töitä on tehty ja mitä nyt aloitellaan. Uskon, että se lisää käsityön suosiota valinnaisaineena.

MITÄ PITÄÄ OTTAA HUOMIOON?

Olen ottanut sellaisen linjan, että käytän oppilaista vain etunimiä. En myöskään valokuvaa heitä tunnistettavasti, muutoin pitää tarkistaa, että henkilön kuvan saa julkaista netissä. Myös tekijänoikeusjutuissa pitää olla tarkka. Olen pyrkinyt laittamaan ohjeiden alkuperän blogiin.

OSALLISTUVATKO OPPILAAT BLOGIN PÄIVITTÄMISEEN?

Oppilaat ottavat myös itse valokuvia töistään ja kirjoittavat niihin tekstit. Minä tarkistan tekstit ennen kuin julkaisen ne blogissa. On ollut myös hauska laittaa oppilaat itse ottamaan kuvia työn vaiheista (esimerkiksi tupsun tekemisestä) ja tekemään niistä ohjeita. Uskon, että se motivoi heitä. Ensi syksynä voin jo hyödyntää ohjeita uusien oppilaiden kanssa.

MITÄ BLOGEJA SEURAAT?

Marjutin neuleet -blogi taitaa olla ensimmäisiä suomalaisia neuleblogeja.

www.katajala.net/marjut/neuleet/blog

Amerikkalaisen Theresan blogia olen seurannut alusta saakka, vuodesta 2002 www.keyboardbiologist.net/knitblog

Myös Langanpätkiä-blogi on hieno.

www.bitsofyarn.blogspot.com

Mari Muinosen uraa neulesuunnittelijana on ollut hieno seurata.

madebymyself.blogspot.com

Uusin ihastus on virkkausblogi

byelizabethcat.blogspot.com

Hyviä blogeja on paljon muitakin ja monia luen lähes päivittäin.

MITÄ VINKKEJÄ ANTAISIT BLOGIA PERUSTAVALLE OPETTAJALLE?

Suosittelen lämpimästi blogin pitämistä! Kannattaa silti aloittaa varovasti, ettei polta itseään loppuun. Itse olin alussa niin innoissani, että näin untakin blogista ja suunnittelin yöllä herätessäni kuvia ja tekstejä!

 

- - - -


Innostuitko?

Esimerkiksi näillä sivustoilla voit perustaa oman blogin ilman kustannuksia:

www.blogger.com

www.wordpress.com

www.tumblr.com

Täältä voit löytää kiinnostavia blogeja luettavaksi:

www.blogilista.fi

www.technorati.com

Auli Jäntti